Brood en gezondheid
Brood & Basis
Het is niet verwonderlijk dat brood in ons leven zo'n belangrijke rol speelt. Brood is niet alleen erg lekker, gemakkelijk en variabel. Het past op ieder moment van de dag. Brood behoort tot de basisvoedingsmiddelen. Naast pasta, aardappelen, rijst en peulvruchten vormt brood vak 2 van de schijfvanvijf.
De kreet ontbijt=broodnodig vindt Posthuma erg belangrijk. Het is goed om bewust te zijn, dat brood niet zomaar de eerste maaltijd van de dag is. Brood bevat alle voedingsstoffen, lees brandstoffen, om jou lichaam op gang te krijgen. Na een goede nachtrust heb je energie nodig om je te concentreren en presteren op werk, school, sport etc. Brood bevat alle voedingsstoffen voor een verantwoorde levensstijl.
Brood & Voedingswaarde
Brood bevat vele waardevolle voedingsstoffen. Zo is brood de leverancier van koolhydraten, voedingsvezels, eiwitten, B-vitamines en mineralen. Voedingsstoffen zijn grofweg te verdelen in:
- Macrovoedingsstoffen (eitwitten, vetten en Koolhydraten)
- Microvoedingsstoffen (vitamines en minaralen)
Het belangrijkste ingrediënt dat bijdraagt in de voedingswaarde is bloem en/of meel. Brood is grof weg te verdelen in Wit, Tarwe, Volkoren en meergranen. Witbrood is gemaak van 100% bloem. Hierbij is alleen het binnenste van de tarwekorrel gebruikt. Tarwebrood bestaat uit 60% meel en 40% bloem. Volkorenbrood bestaat uit 100% meel en mag dan ook pas de naam volkoren dragen, als dit ook 100% zo is. Het grootste deel van de voedingsvezels, vitamines en mineralen bevinden zich in de buitenste laag van de korrel. Het binnenste deel bevat voornamelijk koolhydraten en eiwitten. Het voedingsvezelgehalte in volkorenbrood is daarom ook hoger dan in witbrood. Meergranenbrood is vaak uit 50 % meel en 50% meergranenmix. Iedere bakker heeft daarin zijn eigen recept.
"Brood daar zit wat in."
Hoe zit het dan met brood en dieet? Sommigen volgen een dieet omdat ze diabetes hebben, een te hoog cholesterolgehalte hebben of een gezondere levensstijl willen. Er zijn ook mensen die overgevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. In de meeste dieëten past brood perfect, al moet het soms een aangepast brood zijn.
Brood & Voedselovergevoeligheid
Voedselallergie komt steeds meer voor. Er wordt dan heftig gereageerd op het eiwitonderdeel van het betreffende voedingsmiddel. Het afweersysteem herkent het eitwit niet en gaat er antistoffen tegen maken. Voorbeelden van voedselallergieën zijn; notenallergie, coeliakie, soja-allergie en melk(eiwit)allergie.
Wat zijn allergenen dan precies? Allergenen zijn voedselbestanddelen waar men allergisch op kan reageren. In principe kan vrijwel elk bestanddeel een allergeen zijn. Voorbeeld van allergenen zijn; gluten bevattende granen, melk, ei, vis, pinda, noten, soja, schaaldieren, selderij, mosterd, sulfiet, sesamzaad, weekdieren en lupine.
Coeliaki
Bij coeliakie reageert men op alle eiwitgluten negatief. Eiwit, lees gluten, is nodig om een brood te kunnen bakken. Dit zorgt voor de rekbaarheid in het deeg, en daardoor het volume. Bij een glutenintolerantie kan men helemaal geen gluten verdragen. Hiervoor wordt speciaal glutenvrij brood verkocht. Posthuma is nu aan het proefbakken om meer glutenvrije prodcuten op de markt te brengen. Dit wordt gedaan met Teff. Teff is een oergraan en wordt in een glutenvrije omgeving tot een glutenvrije meelmix gemalen en gemengd.
Tarwe
Bij een tarweallergie reageert men alleen op de tarwegluten, de gluten uit een andere broodsoort kan men vaak wel verdragen. In bijna alle broodsoorten zit tarwe verwerkt. Behalve in Speltbrood. Dit is een graanvervanger wat steeds meer op de markt komt. Spelt heeft een hoge wateroplosbaarheid, zodat de voedingsstoffen gemakkelijk worden geabsorbeerd door het lichaaml Omdat het bloemlichaam van spelt niet alleen maar gluten bevat, en de gluten die het bevat van een andere samenstelling zijn dan die in tarwe, is spelt, en producten gemaakt van spelt-bloem of spelt-meel, veel makkelijker te verteren.
Lactose
Lactose is een melksuiker en komt dan ook in alle van melk afgeleide producten voor. In de meeste broodsoorten wordt ook melksuiker verwerkt, behalve in ons waddenbrood en speltbrood, dat is lactosevrij. Posthuma is volop bezig om zich te ontwikkelen in deze materie. Wij hopen dan ook snel een assortiment te bieden voor iedere klant, of men nu een allergie heeft of niet. Heeft u een voedselallergie en wilt u weten, welk brood u wel mag eten. Neem dan contact op.
Brood & Beleg
Met brood kun je eindeloos variëren. Wanneer je nu van zoet houdt of juist gaat voor de hartige snack. Met brood als basis, maak je de lekkerste creaties. En dat maar liefst met 6 eetmomenten op een dag. Kijk op brood.net voor variatierecepten op maat.
Iedere maand vind je op onze site een nieuw recept, die je zeker eens moet uitproberen .Heb je zelf een recept die wij echt eens uit moeten proberen? laat het ons weten.
BROOD & WEETJES
Wist u dat...
- Brood voor alle eetmomenten is
- Brood zich heel makkelijk laat invriezen, zodat je het thuis nog 2 weken kunt bewaren
- Het niet verstandig is brood in de koelkast te bewaren
- Brood na ontdooien, niet opnieuw ingevroren kan worden
- Brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten, om uitdroging te voorkomen
- Oud brood, prima gebruikt kan worden bij de soep. Even oppiepen in een oven van 180 graden daarna besprenkelen met wat olijfolie en oregano. Super lekker
- Brood slechts 3% suiker bevat.
- Brood geen conserveringsmiddelen bevat, omdat dit warenwettelijk niet is toegestaan
- Brood de belangrijkste leverancier van de nodige voedingsstoffen is
- Het eten van vezels, helpt hart en vaatziekten verlagen
- Brood bijdraagt aan een gezonde levensstijl